april 13, 2023

Champignonteelt en vochtigheidsbeheersing

Champignonteelt

Champignonteelt is een steeds groter wordende trend onder telers vanwege hun snelle terugverdientijd en het vermogen om het hele jaar door in kleine ruimtes te telen. Zoals elk gewas geven paddenstoelen echter de voorkeur aan een bepaalde omgeving om te gedijen. Bevochtiging speelt hierbij een belangrijke rol…

Problemen bij de champignonteelt zonder vochtigheidsregeling:

  • Zowel een lage als een hoge luchtvochtigheid kunnen nadelige effecten hebben op de groei van de paddenstoelen
  • Champignons bestaan voor 90% uit water. Als de lucht te droog is, verliezen ze te veel water en gewicht
  • Een te hoge luchtvochtigheid kan bruine of gele verkleuring van de champignons veroorzaken
  • Door een gebrek aan luchtvochtigheid kunnen de champignons minder snel groien, scheuren vertonen en verkleuren

Oplossing: luchtkoelsystemen voor luchtvochtigheids- en temperatuurregeling

Champignons zijn zeer gevoelig voor veranderingen in hun omgeving waardoor het handhaven van een constant luchtvochtigheidsniveau van cruciaal belang is voor hun ontwikkeling. Luchtvochtigheid is belangrijk omdat het het vermogen van paddenstoelen beïnvloedt om water door hun celwanden op te nemen. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen de champignons uitdrogen en zich niet goed ontwikkelen. Aan de andere kant, als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dit de groei van schadelijke bacteriën en schimmels bevorderen die kunnen concurreren met de paddenstoelen om hulpbronnen en ziekten kunnen veroorzaken.

Verschillende luchtvochtigheidsniveaus

Verschillende soorten paddenstoelen hebben verschillende luchtvochtigheidseisen, maar over het algemeen ligt de ideale luchtvochtigheid voor de champignonteelt tussen de 85% en 95%. Om dit luchtvochtigheidsniveau te behouden, kunnen telers verschillende methoden gebruiken, zoals nevelen, water geven of een luchtbevochtiger in het kweekgebied plaatsen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen om optimale groeiomstandigheden te garanderen.

Andere factoren

Er zijn veel andere factoren die de champignonteelt kunnen beïnvloeden, waaronder temperatuur, verlichting, substraat en ventilatie. Het is belangrijk om al deze factoren goed te begrijpen om succesvol paddenstoelen te kweken.

Verschillende soorten paddenstoelen hebben verschillende vochtigheidsniveaus nodig


 

Voordelen

  • Hogere champignonopbrengst
  • Lager risico op bacteriën en schimmels
  • Grotere en meer uniforme champignons
  • Energiezuinig

AKIMist vochtigheidscontrole voor paddenstoelen