Toepassingen

Bevochtiging tegen elektrostatische ontladingen

humidification par brouillard sec pour contrer l'électricité statique

Overview

Statische elektriciteit en vochtigheid zijn met elkaar verbonden vanwege het feit dat vochtigheid een factor is die een directe invloed heeft op de elektrische ontladingen of verschillende elektrische potentiële optredens van statische elektriciteit. Voordat we deze relatie tussen vochtigheid en statistische elektriciteit bekijken en een duidelijke definitie van vochtigheid geven, laten we eerst de aspecten van statische elektriciteit bekijken.

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is een kracht die kan worden aangetroffen en opgewekt door de bestaande aardse elementen in hun natuurlijke en oorspronkelijke vorm zoals: vaste stoffen, vloeistoffen en gassen.

Ongeacht de vorm, vorm en toestand van het element, genereert hun interactie met elkaar onder bepaalde omstandigheden nog steeds statische elektriciteit.

Bliksem is bijvoorbeeld statische elektriciteit die wordt opgewekt door de wrijving van bevroren waterdampdeeltjes in wolken. Een ander gegeven voorbeeld is wanneer gas of vloeistof krachtig door leidingen of slangen stroomt, dan wordt ook statische elektriciteit opgewekt.

De invloed van vochtigheid op statische elektriciteit

Volgens Britannica: “Statische elektriciteit is een bekend elektrisch fenomeen waarbij geladen deeltjes van het ene lichaam naar het andere worden overgebracht. Als twee objecten bijvoorbeeld tegen elkaar worden gewreven, vooral als de objecten isolatoren zijn en de omringende lucht droog is, krijgen de objecten gelijke en tegengestelde elektrische ladingen en ontwikkelt zich een aantrekkingskracht tussen de objecten. “

SMT-assembly

SMT lijn

Hoe zorg je ervoor dat de oppervlakken in een omgeving antistatisch zijn?

Om te kunnen functioneren, bestaan ​​of werken in een antistatische omgeving, zijn er verschillende methoden die kunnen worden geïmplementeerd. Je kan of:

  1. Laat de gegenereerde statische elektriciteit los;
  2. Neutraliseer de opgewekte statische elektriciteit;
  3. Voorkom statische elektriciteit.

Niets doen kan als fabrikant soms ernstige gevolgen hebben, vooral als het gaat om een ​​statische ontlading. Elektrostatische incidenten, zoals vernietiging van apparaten of brandontsteking, zijn overal op elke hoek.

Voor fabrikanten zullen deze incidenten een impact hebben op de productie-efficiëntie (machinevernietiging, brandontsteking, enz.), De veiligheid van hun werknemers en het kwaliteitsmanagement (productdefecten, montagefouten, enz.)

Investeren in antistatische apparatuur is vaak een prioriteit voor gevoelige werkomgevingen en fabrieken.

Ook al kunt u goederen kopen of uw installatie verbeteren om de opgewekte statische elektriciteit vrij te maken en / of te neutraliseren, dit zijn corrigerende maatregelen.

Tussen de drie maatregelen (vrijgeven, neutraliseren en voorkomen) is de beste manier om statische elektriciteit te voorkomen.

Welk type materiaal gaat de effecten van statische elektriciteit tegen, vermindert of voorkomt deze?

Om problemen veroorzaakt door statische elektriciteit te voorkomen, kunnen op de productielocatie verschillende antistatische maatregelen worden genomen. Een daarvan is het selecteren van de juiste materialen die geen energie opwekken, omdat ze geen geleider zijn. Uit de lijst met materialen die kunnen worden gebruikt als isolatoren, om als elektronenoverdracht te werken, kunnen we noemen: plastic, stof, glas. Aan de andere kant worden materialen zoals metalen beschouwd als elektrische geleiders en verliezen ze dus sneller hun elektronen.

Hoe ontlaad je jezelf?

Binnen een fabriek kunnen de werknemers een ESD-beschermingsuitrusting (elektrostatische ontlading) dragen die is gemaakt van isolatiematerialen die het risico van elektrostatische ontlading helpen voorkomen. Artikelen zoals polsbandjes en foot grounders zijn slechts een voorbeeld van artikelen die medewerkers kunnen dragen om geaard te blijven.

Een andere suggestie zou de implementatie van een ESD-mat zijn. Omdat de mat is verbonden met de elektrische aarding, zal dit de werknemer helpen de statische ladingen te ontladen of af te voeren bij het aanraken of lopen ervan. Door dit proces is er een groter potentieel om de statische ladingen te verminderen of te minimaliseren zonder de omgeving, de producten en werkmaterialen, zoals de elektronische apparaten of de elektronische apparatuur, te beïnvloeden. Het materiaal van de mat helpt ook bij het afvoeren van de overtollige ladingen die ontstaan ​​door de wrijving tussen het lopen met de schoenen en de mat.

 

Oplossingen

Bevochtiging en de voordelen ervan om een ​​elektrische lading in een gevoelige werkomgeving te voorkomen

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende problemen die kunnen optreden bij gevoelige productieprocessen:

  • Vochtigheidsniveau beïnvloed door buitenluchtcondities
  • Verhoogde productdefecten en montagefouten als gevolg van een lage luchtvochtigheid, vooral tijdens de winter en als de lucht droog is
  • De betrouwbaarheid van de productkwaliteit van de eindklant verliezen
  • Energiekosten van airconditioning om ESD te voorkomen
  • Mogelijkheid om brand te veroorzaken in een gevoelige omgeving
  • Stofaanhechting

Verminderen luchtbevochtigers statische elektriciteit?

De oplossing om ESD te onderdrukken en te voorkomen is om de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen. Door het hele jaar door een goede luchtvochtigheid te behouden, kan de gegenereerde elektrostatische lading snel worden verspreid en in de atmosfeer worden afgegeven. Een goede luchtvochtigheid verlaagt het potentieel van statische ladingen en vermindert de vorming van elektrostatische ontlading.

Dat is de reden waarom we een bevochtigingssysteem aanbevelen dat kan helpen bij het verhogen van de hoeveelheid vocht in de lucht (absolute vochtigheid).

Deze problemen treden op vanwege het onvermogen om het vochtigheidsniveau en de temperatuur in het productiegebied te regelen. Het beheersen en genereren van vochtigheid in een werkomgeving kan echter kunstmatig worden geïnduceerd door de installatie van een geschikt bevochtigingssysteem. Hierdoor wordt dit een meetbare en waardevolle component tegen statische elektriciteit.

Preventie van elektrostatische ontlading in specifieke bedrijfstakken