Materiaalkeuze voor sproeikop

Ikeuchi test door zijn onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprocessen altijd welke materialen geschikt zijn voor welke specifieke sproeikoppen. Bovendien worden de prestaties van het sproeikop getest in specifieke omstandigheden en bedrijfsomstandigheden die van toepassing zijn op een bepaald type toepassing.

Daarom is de materiaalkeuze belangrijk. Het juiste materiaal kan helpen bij het vervullen van de behoeften van de klanten voor hun toepassing in specifieke bedrijfsomstandigheden en kan een impact hebben. Andere materialen zouden niet aan de verwachting zijn gestegen of zouden niet voldoende zijn geweest.

De soorten materialen die worden gebruikt voor de productie van Ikeuchi’s sproeikoppen zijn:

 • Roestvrij staal
 • Plastic
 • Keramiek

Bovendien zijn sommige onderdelen waaruit de sproeiers zijn samengesteld, vervaardigd uit de volgende materialen:

 • Roestvrij staal
 • Rubber
 • Plastic
 • Keramiek

Met een breed scala aan sproeikoppen, vervaardigd uit een verscheidenheid aan materialen, streeft Ikeuchi er dus naar om het product te leveren dat het meest optimaal en relevant is voor de behoeften van de klant.

Typen mondstukken die momenteel aanwezig zijn in het portfolio van Ikeuchi:

De standaard en optionele materialen die beschikbaar zijn voor onze sproeikoppen worden weergegeven in de materiaaltabel van elke sproeierserie, met behulp van de onderstaande materiaalcodes. Als “The Fog Engineers” hebben wij, Ikeuchi, sproeikoppen ontwikkeld van een verscheidenheid aan materialen die voldoen aan de wensen en toepassingen van onze klanten. Wij waren de eersten die keramische sproeikoppen met opening ontwikkelden en slaagden erin deze over de hele wereld op de markt te brengen. Zoals bekend hebben sommige sproeikoppen uit het portfolio van Ikeuchi gemeenschappelijke sproeipatronen die geschikt zijn voor meer gewone toepassingen en zijn andere soorten sproeikoppen geschikt voor meer specifieke of gepersonaliseerde toepassingen. Hieronder vindt u de materialen van de sproeikoppen en onderdelen, en de weerstandskenmerken van elk materiaal tegen gewone chemicaliën.

Nozzle materials

 

Nozzle Chemical resistance

De materiaaltabel benadrukt de optimale gebruiksomstandigheden van elk materiaal, terwijl druppels van chemische stoffen onder een aanbevolen temperatuur worden gesproeid. De keuze van een materiaal voor een sproeikop zal het type weerstand en uithoudingsvermogen bepalen waarvoor die specifieke sproeikop gedurende het hele proces van een applicatie competent zal kunnen omgaan. De volgende vier soorten weerstand zijn de meest voorkomende soorten die u kunt tegenkomen bij gebruik van het sproeikop onder bedrijfsomstandigheden:

 • Slijtvastheid
 • Chemische weerstand
 • Hittebestendig
 • Drukweerstand

Slijtvastheid

Mondstukopeningen zijn altijd onderhevig aan slijtage omdat ze constant met hoge snelheid worden blootgesteld aan de vloeistofstroom. Als een circulerende vloeistof met slurry wordt gebruikt, zullen deze sneller slijten. De keramische opening van CERJET®-sproeikoppen hebben een uitstekende slijtvastheid, met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Bovendien heeft Alumina Ceramics een hardheid van 9 op de schaal van Mohs, wat vrij dicht in de buurt komt van de hardheid van een diamant (10). Het kan 20 tot 30 keer langer meegaan dan roestvrijstalen sproeikoppen en honderden keren langer dan koperen sproeikoppen. De schets toont de toename van de stroom van elk mondstuk als gevolg van een versleten opening. Het gearceerde gebied toont de overtollige spuitstroom van een roestvrijstalen sproeikop ten opzichte van de CERJET® gedurende de totale spuittijd (t). Om de schade van een overmatige spuitstroom te begrijpen, volgen hier een paar voorbeelden:

 • Als de spuitvloeistof landbouwchemicaliën is, kan deze schade aan het gewas veroorzaken als gevolg van een overloop van vloeistof.
 • Bij hogedrukreiniging zorgen versleten sproeikoppen ervoor dat de pompdruk daalt en het reinigende effect snel verslechtert.
 • Wat betreft de platte sproeikop, verhoogde slijtage maakt de sproeihoek smaller, terwijl de sproeiverdeling van de vloeistof ongelijkmatig wordt.

Houd rekening met de viscositeit van een vloeistof voordat u het materiaal van een sproeikop kiest. Een bepaald materiaal kan geschikter zijn voor het hanteren van een specifiek viscositeitsniveau, wat helpt bij het handhaven en verlengen van de levensduur van het sproeikop.

 Wear resistance and spray volume consumption

Chemische weerstand

Bij het spuiten van chemicaliën of het gebruik van sproeikoppen in een corrosieve omgeving, moeten chemicaliënbestendige materialen worden gebruikt, aangezien sproeikoppen sneller kunnen corroderen. De keramische opening heeft een hoge chemische weerstand en wordt niet aangetast door bijna alle zuren en zeer corrosieve chemicaliën, behalve fluorwaterstofzuur en alkalische vloeistoffen met een pH van 12 en hoger. Voor toepassingen waarbij kleefstoffen of metalen sproeikopbehuizingsmaterialen (roestvrij staal) kunnen corroderen, raden we echter onze CERTIIM®-sproeikop met keramische opening aan die in een spuitgegoten behuizing van technische kunststof wordt ingebracht. Naast sproeikoppen van optionele materialen die in deze catalogus worden getoond, zijn op aanvraag sproeikoppen van andere speciale materialen verkrijgbaar.

Hittebestendig

De temperatuur die de sproeikoppen kunnen weerstaan, varieert afhankelijk van de vloeistof en de omgevingscondities. Er zijn sproeikoppen van speciale materialen beschikbaar voor gebruik bij hoge temperaturen. CERJET® (sproeikoppen met ingebrachte keramische opening) kunnen barsten als ze abrupt worden afgekoeld vanaf hoge temperaturen (200 ° C). Het is duidelijk dat sproeikoppen gemaakt van siliciumcarbide hogere temperaturen kunnen weerstaan ​​dan andere soorten materiaal vanwege hun toepassing en het type vloeistof dat wordt geselecteerd. Houd ook rekening met de hittebestendigheid van eventuele lijmen in sproeikopassemblages.

Drukweerstand

Sproeikoppen zijn grondig ontworpen zodat ze de drukken kunnen weerstaan ​​die in elke tabel worden weergegeven, maar afhankelijk van de werking van het systeem kan waterslag resulteren in een druktoename van drie tot vijf keer de spuitdruk. Een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om druk en keuze van een nozzle en het materiaal waarvan deze is gemaakt, zijn:

 • de relatie tussen de druppelgrootte,
 • de oppervlaktespanning,
 • en de viscositeit van de gespoten vloeistof.

Voor gebruik onder hoge druk worden metalen sproeikoppen in plaats van de plastic sproeikoppen aanbevolen.

 

In het geval dat er meer informatie nodig is, staat op elke productpagina een algemene beschrijving die de specifieke kenmerken van elk product benadrukt, en ook de toepassingen die optimaal zijn voor een bepaald type sproeikop. Bovendien zijn er producten met een video op hun productpagina.

Door dit te doen, kunt u het debiet van de spray, het patroon en de verdeling van het product als een virtuele expositie bekijken. Onze experts staan ​​echter altijd tot uw beschikking, dus aarzel niet om contact met hen op te nemen als u aanvullende informatie over het product wenst.

Bij IKEUCHI hebben we de basisprincipes bepaald om het juiste sproeikop voor uw toepassing te selecteren op basis van hun kenmerken. Bij de keuze van de sproeikop adviseren wij u op basis van uw gewenste spuithoek, spuitcapaciteit, optimaal spuitpatroon en spuitverdeling.

Heeft u een technische vraag over nozzles, heeft u advies nodig bij het kiezen of vraagt ​​u een offerte aan,

Neem contact met ons op