augustus 19, 2019

Factoren die de luchtvochtigheid beïnvloeden

Luchtvochtigheid beïnvloeden

Hoe kun je de luchtvochtigheid beïnvloeden?

Vochtigheidsregeling wordt beïnvloed door een aantal factoren:

Ventilatie

 1. Het ventilatieniveau in een gebouw kan van invloed zijn op de luchtvochtigheid binnenshuis. Een goede ventilatie zorgt voor de uitwisseling van binnen- en buitenlucht, wat kan helpen de luchtvochtigheid onder controle te houden. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid omdat vocht binnenshuis vast komt te zitten, terwijl overmatige ventilatie in zeer droge omstandigheden kan leiden tot een lagere luchtvochtigheid.
 2. Temperatuur

  Temperatuur speelt ook een rol bij de mate van luchtvochtigheid. Wanneer de binnentemperatuur stijgt, neemt ook het vermogen van de lucht om vocht vast te houden toe, wat leidt tot een lagere relatieve luchtvochtigheid. Omgekeerd verminderen lagere temperaturen het vochtvasthoudend vermogen van de lucht, wat resulteert in een hogere relatieve vochtigheid. Daarom zijn luchtbevochtigers vooral belangrijk in de winter.

   

 3. Airconditioning- en verwarmingssystemen

  HVAC-systemen kunnen de luchtvochtigheid binnenshuis beïnvloeden. Airconditioners onttrekken vocht aan de lucht als onderdeel van het koelproces, wat leidt tot een lagere luchtvochtigheid. Sommige moderne airconditioningsystemen bevatten echter ook functies om de gewenste luchtvochtigheid te regelen en te behouden. Verwarmingssystemen, zoals forced-air verwarming, kunnen de binnenlucht uitdrogen, waardoor de luchtvochtigheid daalt.
 4. Isolatie van gebouwen

  De mate van isolatie in een gebouw is van invloed op de uitwisseling van binnen- en buitenlucht. Goed geïsoleerde gebouwen zijn luchtdichter, waardoor wat binnenshuis meer vocht kan worden vastgehouden en mogelijk kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid. Onvoldoende isolatie kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid omdat vocht van buitenaf het gebouw kan binnendringen.

 5. Bezetting

  Het aantal werknemers en hun activiteiten in een gebouw kunnen de luchtvochtigheid binnenshuis beïnvloeden. Mensen geven vocht af aan de lucht door ademhaling, transpiratie en andere dagelijkse activiteiten. Een drukke ruimte met een hoge bezettingsgraad kan de luchtvochtigheid verhogen.

   

 6. Luchtbevochtigers en ontvochtigers

  Het gebruik van luchtbevochtigers of ontvochtigers kan de luchtvochtigheid binnenshuis direct regelen. Luchtbevochtigers voegen vocht toe aan de lucht, waardoor de luchtvochtigheid in droge omgevingen toeneemt. Luchtontvochtigers verwijderen overtollig vocht en verminderen de luchtvochtigheid in te vochtige omstandigheden. Lees hier meer over de verschillende soorten luchtbevochtigers

Beheers uw vochtigheid nauwkeurig met de Japanse technologie, AKIMist®.

 

luchtvochtigheid beïnvloeden

Voordelen van AKIMist® E:

 • Bevochtigen met water zonder trouwuitrusting (geen waterdruppels)
 • Voorkomt statische elektriciteit op de productielocatie
 • Eenvoudige installatie door toevoeging aan bestaande HVAC
 • Gemakkelijk aan te passen aan veranderingen in de vloerindeling
 • Het dubbele voordeel van koelen en bevochtigen
 • Vermindering van product verlies en uitval
 • Productkwaliteit verbeteren
 • Zeer energiezuinig
 • Weinig onderhoud nodig

 

Voor meer informatie over onze Dry Fog luchtbevochtiger AKIMist®: AKIMist®