juli 14, 2023

Hoe berekent u de benodigde hoeveelheid bevochtiging voor uw fabriek?

Hoe berekent u de benodigde hoeveelheid bevochtiging voor uw fabriek?

Het aantal luchtbevochtigers dat nodig is in een fabriek wordt beïnvloed door factoren als temperatuur, ventilatiesnelheid en gewenste luchtvochtigheid.

 

 

 

Percentage luchtverversing

De luchtverversingssnelheid is het aantal keren per uur dat de volledige lucht in de kamer wordt ververst door het ventilatiesysteem.


Aanvankelijke relatieve vochtigheid

Uw huidige luchtvochtigheid kan worden gemeten met behulp van een hygrometer. Dit is een betaalbaar klein apparaatje dat rond de 10 euro kost.


Doel relatieve luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid ligt over het algemeen tussen de 40-60%, afhankelijk van de branche waarin u actief bent. Hieronder ziet u wat het aanbevolen niveau is voor verschillende branches.

 


Aanbevolen luchtvochtigheid per branche:

Auto-industrie: 50-60%

Bakkerij: 40-60%

Kippenstal: 60-70%

Elektronica: 30-70%

SMT: 30-50%

Kas: 40-70%

Champignonteelt: 80-90%

Drukkerij : 40-60%

Textiel: 40-60%

Wijnkelder: 50-60%

 

Voorbeelden van benodigde hoeveelheid luchtbevochtigers in verschillende fabrieken

Een drukkerij installeerde 3 luchtbevochtigers in hun showroom.

Lees hier de case study


 

Een elektronicabedrijf installeerde 8 luchtbevochtigers in hun productie.

Lees meer hier


 

Een fabrikant van autoradio’s installeerde 46 luchtbevochtigers in hun SMT en inspectielijnen.

Lees meer hier


 

Een tuinbouwbedrijf voor planten en gewassen installeerde 60 luchtbevochtigers in hun kassen. Het vloeroppervlak bedroeg 6.038 m².

Lees meer hier


 

Hoe kan je de bevochtigingscapaciteit handmatig berekenen?

U heeft 2 tools tot uw beschikking die je kunnen helpen om de juiste hoeveelheid vochtigheid te bepalen die je in een kamer moet toevoegen: de psychrometrische grafiek en een wiskundige formule.

U zult beide hulpmiddelen moeten gebruiken om met precisie de bevochtigingscapaciteit te bepalen om het juiste vochtigheidsniveau te verkrijgen.

Met de psychrometrische grafiek weet u hoeveel luchtvochtigheid u moet toevoegen om de gewenste relatieve luchtvochtigheid te bereiken.
Met de formule kunt u de exacte benodigde luchtvochtigheidsbelasting berekenen, afhankelijk van de kenmerken van uw ruimte.

Hoe deze hulpmiddelen te optimaliseren om de juiste bevochtiging te vinden?

Laten we eerst eens kijken naar de psychrometrische grafiek die u kunt gebruiken om de vereiste hoeveelheid bevochtiging te bepalen.

Dit diagram toont de kenmerken van “vochtige lucht” gerelateerd aan relatieve en absolute vochtigheid. Het helpt parameters te begrijpen zoals drogeboltemperatuur (DBT), dauwpunttemperatuur, absolute vochtigheid, relatieve vochtigheid en enthalpie (de totale hoeveelheid energie in een systeem).

Als u je twee van die elementen kent, dan kunt u kun je alle overige vinden met behulp van de psychrometrische kaart.

De psychrometrische kaart

De psychrometrische grafiek laat zien hoe de statistieken evolueren, afhankelijk van uw parameters.

Het toont de drogeboltemperatuur (DBT), de absolute vochtigheid, de relatieve vochtigheid en de enthalpie bij een standaarddruk: 101325 Pa. U kunt elk cijfer van de grafiek berekenen als u 2 van deze parameters kent.

Als u bijvoorbeeld de huidige relatieve vochtigheid en de werkelijke temperatuur in de kamer kent, kunt u beide waarden gewoon in de grafiek vergelijken en de absolute vochtigheid van de kamer vinden.

De wiskundige formule om de bevochtigingsbelasting te berekenen

De tweede tool is de formule om te berekenen hoeveel vochtigheid er in de ruimte toegevoegd dient te wordenje in je kamer moet brengen:

  • L staat voor de bevochtigingscapaciteit (hoeveelheid vocht of water) die u elk uur aan de luchtstroom moet toevoegen. Het wordt uitgedrukt in kg/uur.
  • V is het ventilatiesnelheid en vertegenwoordigt het aantal keren dat alle lucht in de ruimte wordt ververst. Het kan worden uitgedrukt in m³/uur en kan worden berekend door het volume van de ruimte te vermenigvuldigen met de luchtverversing per uur (CAH).
  • R staat voor de luchtdichtheid. Bij 20 graden is dat 1,2. Het wordt uitgedrukt in kg/m³.
  • (x1 – x2) staat voor het verschil tussen de gewenste luchtvochtigheid en de luchtvochtigheid van de binnengebrachte lucht, uitgedrukt in kg water per kg lucht: kg/kg. Dit is de absolute luchtvochtigheid per kilogram lucht, ook wel de luchtvochtigheidsratio genoemd op de psychometrische grafiek.

Praktisch voorbeeld

Zowel de formule als de psychrometrische grafiek kunnen u helpen erachter te komen hoe u de gewenste luchtvochtigheid kunt bereiken. Laten we een concreet voorbeeld nemen met cijfers over hoe u beide tools kunt gebruiken.

Hoe de psychrometrische kaart te gebruiken?

Laten we er vanuit gaan dat een kamer een temperatuur heeft van 20 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 30%.

  1. Eerst moet u weten hoeveel water er in de lucht zit. U komt erachter door de waarden van de drogeboltemperatuur (DBT) en de relatieve vochtigheid in de grafiek te kruisen. Markeer het kruispunt (A). Vervolgens  trekt u het gemarkeerde punt door naar de y-as om de vochtigheidsgraad te vinden. Het resultaat voor 20°C en 30% RV is ongeveer 4,5 gram water per kilogram lucht.
  2. Hierna wilt u de hoeveelheid water vinden die nodig is in de lucht om de bevochtiging te bereiken die nodig is voor uw branche.

Stel dat u 50% RV wilt bereiken. Zoek het vorige gekruiste punt (A). Volg daarna de groene enthalpielijn omhoog naar de 50% RV. Trek dit tweede kruispunt (B) door naar de y-as. In dit geval is de waarde 6 gram water per kilogram lucht.

Opmerking: je ziet ook dat de drogeboltemperatuur is gedaald tot ongeveer 16,5 °C.

Nu weet u dat per kilogram lucht er 6 – 4,5 = 1,5 gram water toegevoegd moet worden

Hoe bereken je de exacte hoeveelheid bevochtiging die nodig is met de formule?

L = V x R x ( X1 – X2)

We weten al dat de luchtdichtheid bij een temperatuur van 20 graden, R 1,2 is, en de vochtigheidsgraad (X1 – X2) die moet worden toegevoegd 1,5 gram is.

Reminder: (X1 – X2) wordt uitgedrukt in kg/kg

L = V x 1.2 x 0.0015

U hoeft alleen nog maar het ventilatievoud V te berekenen door het volume van uw ruimte te vermenigvuldigen met de luchtverversing per uur.

Bovendien is hier een indicatie van de luchtverversing per uur, afhankelijk van de constructie van uw kamer.

Als uw ruimte de afmetingen heeft van 15m x 25m x 2,5m = 937,5m³, en een eenheid heeft van 1 luchtverversing per uur, dan is de bevochtigingscapaciteit als volgt:

L = 937.5 x 1.2 x 0.0015 = 1.6875 kg/uur

Om voor uw ruimte van 937,5 m³ een relatieve luchtvochtigheid van 50% te bereiken, heeft u dus een luchtbevochtiger nodig met een bevochtigingscapaciteit van minimaal 1,7 kg/uur of 1,7 l/uur.

Door erachter te komen wat de benodigde hoeveelheid luchtvochtigheid is voor uw toepassing en gewenste luchtvochtigheidsniveau, kunt u bepalen welke luchtbevochtiger u nodig heeft.

Als u de psychrometrische grafiek wilt gebruiken, kunt u deze via deze link downloaden.

Als u nog steeds twijfelt, kunnen onze ingenieurs u ondersteunen met een locatieonderzoek en de beste aanpak voor uw fabriek bepalen. Boek hier een  locatiebezoek.