juli 21, 2023

Hoe statische elektriciteit voorkomen kan worden met bevochtiging

van statische elektriciteit

Gevolgen van statische elektriciteit

Statische elektriciteit komt vaker voor in de winter, maar is voor veel productielocaties het hele jaar door een probleem. Zelfs een kleine hoeveelheid van statische elektriciteit die nauwelijks wordt gevoeld door een mens (minder dan 1 kV) kan ernstige problemen en schade veroorzaken op een productielocatie. Hieronder staan enkele voorbeelden van de verschillende problemen die in verschillende industrieën kunnen worden veroorzaakt.

 

Waarom ontstaat statische elektriciteit?

De factoren zijn grofweg in te delen in drie categorieën:

Inductie door wrijving: laadt op door de wrijving van voorwerpen.
Peeling elektrificatie: lading door het in contact staande object af te scheiden.
Inductief opladen: wanneer een geladen object een geleider nadert (waarbij de geleider een tegenovergestelde lading heeft ten opzichte van de polariteit van het geladen object) en de polariteit op de oppervlakte van de geleider toeneemt en hierdoor een lading krijgt. 

van statische elektriciteit

Hoe voorkom je statische elektriciteit?

Controle over de luchtvochtigheid is de beste maatregel om statische elektriciteit binnen een productielocatie te voorkomen. Als we het hebben over de juiste luchtvochtigheid, onderscheiden we twee verschillende termen:

Relatieve vochtigheid
Absolute luchtvochtigheid

Wanneer we “0%” Vochtigheid horen, vertegenwoordigt dit eigenlijk de “relatieve vochtigheid”. De “absolute vochtigheid” is de hoeveelheid water in de lucht. Als voorbeeld hoor je vaak dat een luchtvochtigheidsgraad van 50% of hoger een tegenmaatregel is tegen statische elektriciteit. Maar 50% luchtvochtigheid betekent 50% relatieve luchtvochtigheid. Zelfs als de luchtvochtigheid 50% is, varieert de hoeveelheid vocht (absolute luchtvochtigheid) in de lucht sterk, afhankelijk van de temperatuur op dat moment (zie onderstaande tabel).

Met andere woorden,  wat echt belangrijk is om op te letten bij het nemen van tegenmaatregelen tegen statische elektriciteit is “de hoeveelheid vocht in de lucht”, dat wil zeggen “absolute vochtigheid”. Dit betekent dat “temperatuur en relatieve vochtigheid”  gecorreleerd zijn.

Er zijn gevallen waarin tegenmaatregelen tegen statische elektriciteit succesvol kunnen zijn bij een relatieve vochtigheid van 40%. En in sommige andere gevallen werken tegenmaatregelen tegen statische elektriciteit niet, zelfs niet bij een relatieve vochtigheid van 60%.

AKIMist® "E" van IKEUCHI

Voorkom statische elektriciteit met onze Dry Fog AKIMist® E-oplossing

Stoombevochtiging was vroeger het conventionele bevochtigingssysteem op productielocaties om het vochtigheidsniveau gemakkelijk te regelen en te stabiliseren. Naarmate de warmte die door productiemachines wordt gegenereerd echter groter wordt, neemt het aantal locaties dat het hele jaar door moet worden gekoeld toe. Omdat stoombevochtiging zelf ook een warmtebron is, werd het noodzakelijk om extra koeling te genereren. Aangezien stoombevochtiging afhankelijk is van ruwe olie en veel energie verbruikt, begonnen bovendien andere bevochtigingstechnologieën populairder te worden.

Daarom werd de overstap naar een waternevelbevochtigingssysteem, met een gecombineerde koeling en bevochtiging en slechts 20% van het energieverbruik, snel geaccepteerd.

 

De trend “Dry mist” verspreidt zich wereldwijd

De grootste nadeelen van waternevelbevochtiging waren “waterdruppels” en “verstopping van de spuitmond”. Dry Fog-bevochtiging heeft deze problemen opgelost en is daarmee de beste keuze geworden voor waternevelbevochtiging. De luchtbevochtiger AKIMist® “E” van IKEUCHI genereert een fijne droge mist, die de natuurlijke wazige mist nabootst die je in de natuur kunt ervaren. De nevel is zo fijn dat hij de omgeving en de omliggende objecten niet nat maakt. Het verstopt dus ook het mondstuk niet en is praktisch onderhoudsvrij.

Het is een totaal bevochtigingssysteem dat het gewenste vochtigheidsniveau nauwkeurig kan regelen met de installatie van een sensor op het bedieningspaneel.

Voordelen van AKIMist® E

  • Bevochtigen met water zonder nabije apparatuur nat te maken (geen waterdruppels)
  • Voorkomt statische elektriciteit op de productielocatie
  • Eenvoudige installatie aan de bestaande HVAC-installatie
  • Gemakkelijk aan te passen aan veranderingen in de ruimte indeling
  • Het dubbele voordeel van koelen en bevochtigen
  • Vermindering van product afval en verspilling
  • Verbetering van de productkwaliteit
  • Zeer energiezuinig
  • Onderhoudsarm

AKIMist

Lees meer over statische elektriciteit:  explosie door elektrostatische ontlading