februari 25, 2019

Waarom het juiste niveau van bevochtiging cruciaal is voor wijn

De kunst van wijn maken en het mysterie achter het “angel’s share”

Het maken van wijn is een oud en geavanceerd proces waarbij verschillende factoren van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en smaak. Tijdens het maken van wijn is er een merkwaardig fenomeen dat optreedt wanneer de wijn rijpt (de houten vaten slapen):

Angel’s share:

Wat is “the Angel’s share”

Het aandeel van de engel is het deel van de wijn dat in de lucht verdampt tijdens de rijpingsfase in de houten vaten.

Angels’ share is een term voor het deel (aandeel) van het volume van een wijn of gedistilleerde drank dat verloren gaat door verdamping tijdens het rijpen in eikenhouten vaten. De omgevingsvochtigheid heeft de neiging de samenstelling van dit aandeel te beïnvloeden. Drogere omstandigheden hebben de neiging om de vaten meer water te laten verdampen, wat de geest versterkt. Bij een hogere luchtvochtigheid zal echter meer alcohol dan water verdampen, waardoor het alcoholgehalte van het product afneemt.

Better wine quality with humidification

Vochtigheid heeft een directe invloed op de hoeveelheid Angel’s share en de kwaliteit en smaak van de wijn. Het beheersen van de luchtvochtigheid helpt wijnmakers om de kwaliteit van de wijn te bereiken zonder in hoeveelheid te verliezen met terugkerende topping.

Wat te doen om een perfecte vochtige wijnkelder te hebben?

Ondergrondse stenen kelders hebben al de juiste balans tussen koude temperatuur en vochtige lucht. Het is belangrijk om dezelfde omgeving voor bovengrondse kelders na te bootsen om het verouderingsproces te laten slagen. Het idee is om het verdampingseffect (Angel’s share) te beheersen om de hoeveelheid productverlies en het alcoholgehalte in de wijn (smaak) te beheersen.

In een koudere, vochtige ruimte zal de vloeistof (water/alcohol) die aanwezig is in de houten vaten minder worden aangetrokken om in de lucht te verdampen in vergelijking met een omgeving met een droge kamertemperatuur.

De oplossing om een koude vochtige ruimte te creëren voor het “élevage” proces: een luchtbevochtiger installeren.
Welk type luchtbevochtiger te gebruiken in een wijnkelder?

Er zijn verschillende soorten bevochtigingssysteem op de markt:

stoombevochtiger, hogedrukbevochtiger, ultrasone luchtbevochtiger en mistbevochtiger.

 

Bij het kiezen van de juiste luchtbevochtiger voor uw wijnkelder, is het belangrijkste kenmerk om te beoordelen:

zal de luchtbevochtiger de houten vaten nat maken en waterplassen veroorzaken? Als dat zo is, is het verschijnen van schimmel op de vaten en gestagneerde waterverontreiniging een groot hygiënisch probleem. Daarom heb je een luchtbevochtiger nodig die het omringende object niet nat maakt terwijl de atmosfeer wordt gekoeld en bevochtigd.

Ons sterproduct AKIMist® “E” luchtbevochtiger heeft de beste eigenschap voor het niet bevochtigen van droge mist.

Wat wordt beschouwd als droge mist?

Door kleine waterdruppeltjes te sproeien met een gemiddelde grootte van 7,5 μm, verdampen de waterdruppeltjes voordat ze een oppervlak bereiken. Het kan dus worden gebruikt voor zowel omgevings- als spotbevochtiging.

Onze installatie hielp wijnmakers hun productverliezen te verminderen.

Wine cellar installed with AirAKI humidification system

Een van onze klanten slaagde er zelfs in om tot 130 flessen/jaar te besparen!

Bekijk de folder voor meer informatie over de installatie en de voordelen van onze oplossing.

Download de folder