juni 22, 2023

Vochtigheidsregeling voor bakkerijen

Vochtigheidscontrole voor bakkerijen

Vochtigheidsregeling  in bakkerijen is cruciaal voor het bereiken van een consistente deegkwaliteit, optimale gistfermentatie, gewenste korstvorming, langere houdbaarheid en een gunstige bakomgeving. Het draagt ​​uiteindelijk bij aan de productie van hoogwaardige, heerlijke bakproducten.

Vochtigheidsregeling  in bakkerijen is essentieel voor het behoud van optimale omstandigheden in de bakomgeving. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelgroei en bederf van ingrediënten, terwijl een lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van ingrediënten en de algehele kwaliteit van het gebakken eindproduct kan beïnvloeden. Bovendien helpt vochtigheidsregeling corrosie en storing van apparatuur te voorkomen, waardoor de levensduur en efficiëntie van bakkerijmachines wordt gegarandeerd.

 

 


 

4 stappen in het bakproces waarbij beheersing van de luchtvochtigheid belangrijk is:

Consistentie van deeg:

Vochtigheid beïnvloedt het vochtgehalte van het deeg tijdens het bakproces. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan het deeg plakkerig en moeilijk hanteerbaar worden. Aan de andere kant kan een lage luchtvochtigheid ervoor zorgen dat het deeg uitdroogt, wat resulteert in een slechte textuur en smaak. Het regelen van de luchtvochtigheid zorgt voor consistente deegconsistentie, wat leidt tot gebakken producten van betere kwaliteit.

Gist fermentatie:

Gist speelt een cruciale rol in het bakproces omdat het helpt het deeg te rijzen en smaak te ontwikkelen. Het is zeer gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. Hoge luchtvochtigheid kan overmatige gistactiviteit veroorzaken, wat resulteert in overgisting en een gomachtige textuur. Omgekeerd kan een lage luchtvochtigheid de gistactiviteit vertragen, wat leidt tot ondergisting en dichte producten. Een goede vochtigheidsregeling zorgt voor een optimale gistfermentatie, wat bijdraagt ​​aan licht en luchtig gebak.

Korstvorming:

Vochtigheid beïnvloedt de korstvorming tijdens het bakken. Een hogere luchtvochtigheid in de oven kan korstvorming vertragen, wat resulteert in bleke en zachte korsten. Aan de andere kant kan een lage luchtvochtigheid leiden tot overmatige korstvorming, waardoor een dikke en te knapperige buitenkant ontstaat. Door de luchtvochtigheid te regelen, kunnen bakkers de gewenste textuur, kleur en knapperigheid van de korst bereiken.

Houdbaarheid en textuur:

Luchtvochtigheid heeft ook invloed op de houdbaarheid en textuur van gebakken producten. In een omgeving met een hoge luchtvochtigheid kunnen producten zoals brood en gebak snel oud worden en hun gewenste textuur verliezen. Aan de andere kant, een lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat producten uitdrogen en hard worden. Het handhaven van de juiste luchtvochtigheid helpt de versheid te behouden en de houdbaarheid van gebakken producten te verlengen.

Oplossing: Vochtigheidsregeling

Vochtigheidsregeling met AKIMist® “E”

  • AKIMist “E” spuit een “droge mist”.
  • De druppeltjes zijn zo klein (7,5 μm). dat ze terugveren zonder enig oppervlak nat te maken.
  • De AKIMist “E” kan de droge mist vernevelen over een afstand van 4 meter vanaf elke nozzle en kan een groot gebied bestrijken met één enkele unit.

    Koelruimte en opslag De temperatuur in de kamer zal stijgen als er versgebakken brood wordt achtergelaten Vermijd schimmelgroei tijdens koeling en opslag. Door alcohol te sproeien via sproeikoppen die in het koelkanaal zijn geïnstalleerd, wordt de ruimte gedesinfecteerd en wordt schimmel vermeden. De BIMK-serie is een pneumatische sproeikop met holle kegel. Het produceert fijne verneveling met een gemiddelde druppeldiameter van 100 μm of minder Vind het hier: BIM

    Door AKIMist “E” te installeren, kan er controle uitgeoefend worden op het rijsproces.

Lees hier meer over AKIMist

Boek hier een demo van AKIMist

 

Vochtigheidscontrole voor bakkerijen

Koelruimte en opslag

De temperatuur in de kamer zal stijgen als er versgebakken brood wordt achtergelaten Vermijd schimmelgroei tijdens koeling en opslag. Door alcohol te sproeien via sproeikoppen die in de koelbuizen zijn geïnstalleerd, wordt de ruimte gedesinfecteerd en wordt schimmel vermeden. De BIMK-serie is een pneumatische sproeikop met holle kegel. Het produceert fijne verneveling met een gemiddelde druppeldiameter van 100 μm of minder

Vind het hier: BIMK

Vochtigheidscontrole voor bakkerijen

Vind hier andere oplossingen voor in de voedselverwerkingsindustrie