Levensmiddelen en Dranken
Bevochtiging
Process
In de f&b-industrie zijn bevochtiging relevante aspecten voor de kwaliteit van grondstoffen of eindproducten, en voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers. De aanwezigheid van vocht kan leiden tot het ontstaan van schimmels of bacteriën, en de verdere verspreiding daarvan. Als vocht niet in een vroeg stadium wordt aangepakt en tot een hoogtepunt wordt gelaten, kan het overgaan in condensatie. Anderzijds kan te weinig vocht ook de producten in het productieproces aantasten.
Beheersing van het vocht helpt dus bij het behoud van de versheid van levensmiddelen. Beheersing van de vochtigheid kan worden gerealiseerd door het op een optimaal niveau te brengen door een goede bevochtiging.
Aanpassing en beheersing van de vochtigheid biedt verschillende voordelen voor de productiecycli van voedsel en dranken, zoals:
- Kwaliteitscontrole;
- Beheersing van het managementproces;
- Afvalefficiëntie;
- Energie-efficiëntie.
Vochtigheid kan echter alleen worden geregeld als het niveau van de vochtigheid en de temperatuur worden gecontroleerd.
Wat is de rol van relatieve vochtigheid in het proces van voedsel en drank?
Bij een optimale vochtigheidsgraad hebben grondstoffen en eindproducten een langere levensduur. Door de langere levensduur behouden deze producten ook een hogere standaard en mate van kwaliteit. Uiteindelijk wordt hun houdbaarheid verlengd.
Bovendien helpt het optimale percentage relatieve vochtigheid (RH%) om het risico van besmetting te beperken. Wanneer er condens en vocht wordt opgebouwd, bestaat er gevaar voor de gezondheid.
Oplossingen
Wat zijn de voordelen van het installeren van het juiste bevochtiging systeem?
Het implementeren van HVAC-systemen en ventilatoren, of het handmatig drogen om vocht, condensatie of het reguleren van de vochtigheidsgraad te elimineren, is vervelend, duur en ineffectief. Als dit proces niet wordt opgelost, heeft dit niet alleen gevolgen voor uw levensmiddelen en dranken, maar ook voor uw werknemers en uiteindelijk voor uw klanten.
Het automatiseren van dit proces, met het optimale bevochtigingssysteem, kan al deze tegenslagen wegnemen en ervoor zorgen dat de productieprocessen soepel verlopen. Bovendien kan het meer voordelen opleveren, zoals:
- Verhoging van de productiviteit;
- Zorgen voor een juist niveau van relatieve vochtigheid door mist;
- Verhogen van de levensduur van grondstoffen en eindproducten;
- Helpt bij het intact houden van de verpakkingsstructuur;
- Helpt bij het verbeteren van het welzijn van de werknemers;
- De reinigings- en droogtijd worden geminimaliseerd;
- Elimineert het risico van bacteriegroei en -verspreiding;
- Vermindert het bederf van voedsel- en drankproducten;
- De Dry Fog maakt de werkomgeving, de producten en de werknemers niet nat;
- Verlaging van de bedrijfskosten door energiebesparing.
Bevochtigingsspuitoplossingen
Afhankelijk van het type toepassing kan IKEUCHI u de nodige vernevelingsnozzles en vernevelsystemen leveren als industriële oplossing:
- Vochtigheidscontrole voor de gebak- en bakkerijtextuur na het bakken in de oven door middel van fijne mist;
- Beheersing van de vochtigheid in fermentatieruimtes met behulp van Dry Fog;
- Vochtregulering voor het etikettenlijmproces door middel van fijne mist;
- Voorkomen van elektrostatische ontladingen en statische elektriciteit rond verpakkingsmachines door toepassing van Dry Fog;
IKEUCHI’s mistsystemen en sproeikoppen voor bevochtiging