Levensmiddelen en Dranken

Koelen en ontdooien

Process

Om de kwaliteit van grondstoffen en eindproducten te handhaven, zijn de processen van koelen en ontdooien dwingende F&B-normen. Koelen wordt toegepast om de temperatuur van een product te verlagen om de overgang van het ene stadium naar het andere te vergemakkelijken. Bovendien kan de temperatuur ook worden gehandhaafd voor andere voedsel- en drankprocessen (bv.: fermentatie, bierverwerking). Door effectief te koelen:

  • zijn de verwerkingstijden korter en wordt ook bijgedragen tot energiebesparing;
  • blijven de kenmerken van het product behouden (smaak, kleur, geur);
  • worden de zuren en tartraten in dranken gestabiliseerd vóór het bottelen, waardoor de kwaliteit en de integriteit van het product behouden blijven;
  • de micro-organismen in het voedsel worden verminderd, waardoor de levensduur en de versheid van de producten toenemen;
  • de toestand van het product verandert of aggregeert, wat leidt tot kristallisatie.

Momenteel zijn er meerdere soorten koeling, die van toepassing zijn op de levensmiddelen- en drankenindustrie, zoals:

  • Luchtblazen
  • Adiabatische koeling
  • Precisiekoeling
  • Dampcompressie (water/vloeistof/luchtkoelers)
  • Dampabsorptie (door warmte)
  • Waterkoeling

 

Ontdooien in de voedings- en drankenindustrie

Het proces van ontdooien daarentegen verwijst naar het ontdooien van een product (bevroren voedsel) tot een temperatuur van iets meer dan 0° C. In deze toestand is er geen restijs meer. Bovendien speelt de temperatuur op dit punt een kritieke rol, niet alleen voor de voedselveiligheid, maar ook voor de kwaliteit. Invriezen doodt de bacteriën niet; het stopt alleen hun groei. Door ontdooien kunnen bacteriën echter weer opduiken en zich verspreiden. Dit leidt tot bacteriën die bederf, voedselvergiftiging of besmetting veroorzaken.

De toepassing van voedselveiligheidsprotocollen en -normen moet er dus voor zorgen dat de bacteriën tot een minimum worden beperkt. Daartoe moet het ontdooien of ontdooien plaatsvinden bij een temperatuur van minder dan 5° C (in koelkasten). Een andere mogelijkheid is de bevroren producten onder te dompelen onder stromend water, bij een temperatuur van 21° C of lager. Het stromende water moet hoog genoeg zijn om de voedseldeeltjes rechtstreeks in de afvoer te spoelen. Dit sluit het risico van besmetting uit.

Oplossingen

Oplossingen voor het koelen en ontdooien van sproeiers

Afhankelijk van het type toepassing biedt IKEUCHI u de sproeikoppen en vernevelsystemen voor levensmiddelen en dranken:

  • Conische en waaiervormige sproeikoppen koelen effectief om levensmiddelen thermisch te steriliseren;
  • Vriezer ontdooien of ontdooien door warm water zelfs sproeien.

 

IKEUCHI’s productlijn van koel- en ontdooiingssproeiers

 

AJP series

 

 

Koelen

AJP-serie

 

JJXP Series

 

 

 

 

Ontdooien

JJXP-serie

 

BBXP series

 

 

Ontdooien

BBXP-serie