Levensmiddelen en Dranken

Kruiden en coating

Process

Kruiden en coating zijn noodzakelijke processen in de levensmiddelenindustrie. Het kruiden van voedselproducten met kruiden, olie of verschillende ingrediënten die meer smaak toevoegen, maakt deel uit van het productontwikkelingsproces. Dit zorgt ervoor dat het aroma naar het eindproduct wordt gebracht, waardoor de smaak smakelijker wordt voor de consument.

Voedingscoating daarentegen is het proces waarbij een poeder of een vloeistof op een eetbaar product wordt aangebracht. Het effect van coatingingrediënten is het aanbrengen van lagen op een bepaald product, om de eigenschappen ervan te verbeteren. Bovendien kan coating ook worden aangebracht door het verstuiven van olie of smeermiddel (bv. voor het smeren van transportbanden).

Het doel van coating is de visuele aspecten en de smakelijkheid van de levensmiddelen te verbeteren. De volgende coatingprocessen helpen bij het bereiken van dit doel:

 • Toevoeging van kleur;
 • Verandering van het oppervlak;
 • toevoeging of verandering van smaken of texturen.

 

Het proces van coating

Er zijn 4 stappen in het coatingproces.

De eerste stap is het aanbrengen van de coating. Automatisering en het meten van de hoeveelheid zijn kritische factoren voor zowel het kruiden als het coaten. Wil de coatinglaag aan het gecoate product hechten, dan moet er een zekere compatibiliteit bestaan tussen het product en de coatingingrediënten.

Als echter een vloeistof wordt gespoten, zullen de gecoate druppels een eenheidslaag vormen (coalescentie). In deze stap moet absoluut rekening worden gehouden met de viscositeit van de gespoten ingrediënten en de oppervlaktespanning. Ten slotte kunnen, om de coating te stabiliseren, verschillende processen worden toegepast, zoals: kristallisatie, thermische behandeling of eliminatie van oplosmiddelen.

Naast de 4 stappen zijn er nog andere stromen die het coatingproces ondersteunen. Luchtblazen kan worden gebruikt om het product of de coatingingrediënten te vervoeren, voor droogdoeleinden, of om energie te creëren in mechanische (agitatie) of thermische vorm.

Oplossingen

Oplossingen voor kruiden en coating

Handmatige bediening van seasoning en coating, of de selectie van onjuiste apparatuur, kan leiden tot bepaalde operationele problemen, zoals:

 • Ongelijkmatig en onregelmatig kruiden of coaten;
 • De producten kunnen breken;
 • Verstopping van spuitsystemen;
 • Verstopping van de producten;
 • Vervuiling van de lucht;

Het selecteren en implementeren van de optimale spuitdoppen en systemen kan echter helpen bij het leveren van een efficiënter en effectiever proces. Bovendien kunnen zij de mogelijkheid dat de bovengenoemde problemen zich voordoen, oplossen of verminderen. Daarom biedt IKEUCHI de volgende oplossingen voor het spuiten van kruiden en coatings:

 • Kruiden en coatings kunnen in een gelijkmatig en constant tempo worden gespoten;
 • Spuiten van een fijn geatomiseerde olie als dunne laag op de stalen platen;
 • Het spuiten van smeermiddel op de transportbanden zonder spatten.

 

IKEUCHI’s sproeikoppen voor kruiden en coating

BIM-J Series

 

 

BIM-J-serie

 

SO-V series

 

 

 

SO-V-serie

 

SETOJet Series

 

 

 

SETOJet-serie