Levensmiddelen en Dranken

Reinigen en wassen

Process

Reinigen en wassen gebeurt in verschillende stadia binnen de fabrieken van de voedings- en drankenindustrie. Het kan gebeuren bij de opslag en behandeling van grondstoffen, zoals: fruit, groenten, vlees, enz. Het kan gebeuren in de extractiefase, wanneer de materialen worden geplet, geroosterd of olie wordt gewonnen. Zelfs in de productiefase, wanneer koken, gisting, ontwatering of distillatie plaatsvindt, is het een essentiële procestoepassing.

Het reinigings- en wasproces wordt beschouwd als een fundamentele fase binnen de voedselproductie. Waarom? Omdat het helpt bij het handhaven van de voedselveiligheid en een hygiënische werkomgeving.

Tijdens de hele voedselverwerkingsfase ontwikkelen zich vuil of resten. Deze resten hechten zich aan het oppervlak van transportbanden, tanks of andere verwerkingsapparatuur. Het reinigings- en wasproces zorgt voor het spoelen en reinigen van deze apparatuur. Zodra dit op een doeltreffende en succesvolle manier is gebeurd, kan de apparatuur verder worden ontsmet.

Aspecten die een effectieve reiniging en wassen beïnvloeden

Aangezien het reinigings- en wasproces de voorloper is van sterilisatie, desinfectie of ontsmetting, is het van cruciaal belang dat de resten of het vuil volledig worden verwijderd van het oppervlak van de apparatuur. Dit proces moet dus doeltreffend zijn. Als dit proces mislukt, bestaat het risico van kruisbesmetting van andere grondstoffen, levensmiddelen of dranken. Het kan zelfs een gevaar voor de gezondheid worden, met gevolgen voor het personeel, als het niet goed wordt beheerd.

De frequentie is een ander aspect dat een verschil kan maken. Afhankelijk van de proceslijn moet de reinigingsfrequentie duidelijk worden vastgesteld.

Ten slotte is de zuiverheidsgraad van het water van invloed op de efficiëntie van de reiniging. Heeft het water alkalische of zure eigenschappen, dan kunnen extra buffermiddelen nodig zijn. Anderzijds, als het water verschillende andere deeltjes en stoffen bevat, moet een waterbehandeling en filtering worden overwogen voordat het wordt gebruikt. Het gebruik van onzuiver water kan leiden tot

 • corrosie
 • aanslag
 • afzetting
 • aanslag
 • en vlekken

Oplossingen

Reinigings- en wasspuitoplossingen

Als industrieel sproeien voor het reinigings- en wasproces kan IKEUCHI de volgende clean-in-place (CIP) oplossingen bieden:

 • Meervoudige lay-out uniforme reiniging van brede transportbanden;
 • Binnenkanten van flessen en blikken met sterke stromen precisiereiniging;
 • Verwijdering van vuil uit filterdoeken door middel van waterstromen onder hoge druk;
 • Efficiënte en automatische reiniging van de binnenkant van levensmiddelen- of drankentanks door middel van tankreinigers;
 • Reiniging van verpakkingen door nauwkeurig geplaatste taps toelopende sproeiers;
 • Wassen en reinigen van complex gevormde voorwerpen (voedselblikken) door een combinatie van conische en waaiervormige sproeiers.

 

IKEUCHI’s productlijn van luchtblazers

 

Voedselverwerkende en -producerende industrie:

VEP series

 

 

VEP-serie

 

VNP-series

 

 

 

 

VNP-serie

Verwerking en productie van dranken:

NJJP series

 

 

NJJP-serie

 

7CP series

 

 

 

7CP-serie